Çağımızın Hastalığı Obezite

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bölümlerinin ortak düzenlediği  “Çağımızın Hastalığı Obezite” konulu konferans HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Konferans; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. “Çağımızın Hastalığı Obezite” konferansı katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılanırken, konferansta gerçekleştirilen sunumlar büyük bir beğeni ile takip edildi. Konferansa HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zerrin Pelin, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Mustafa Tanrıverdi, HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürü Kezban Bayramlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çağımızın Hastalığı Obezite Konferansında; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zerrin Pelin obezite bugün çağımızın hastalığı diyerek önemli açıklamalarda bulundu. Pelin: “Obezite bir hastalık değil gibi gözüksede, günümüzde salgın bir hastalık biçiminde artarak devam eden bir hastalık haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü bu anlamda bütün dünyaya çağrıda bulunarak obeziteyle savaşılması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, dünya nufüsünun %10 obez durumda. Bu da dünya üzerinde yüz milyon insana tekabul ediyor. Obeziteye sadece şişmanlık olarak bakmıyoruz, aynı zamanda insanlarda; yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, beyin felci gibi birçok hastalığı beraberinde getireren tehlikeli bir hastalık olarak bakıyoruz. İnsanlar önce yemeğe ve şekere alıştırılıyorlar. Sonrasında obezite bir insana gelince de, nasıl zayıflıycaz sorusunun yanıtını arıyoruz. Son yıllarda ülkemizde, obezite oranı artarak devam etmektedir. Özellikle ergen çocuklarda obezite oranı %5’e kadar yükselmiştir. Dolayısıyla obeziteyle savaşa daha erken yaşlarda başlayarak, ilkokuldan itibaren çalışmalarla halkı bilinçlendirmeliyiz” dedi.

Çağımızın Hastalığı Obezite Konferansı 2 oturum şeklinde gerçekleşti. Oturumlarda; Prof. Dr. Zerrin Pelin, Prof. Dr. Nermin Olgun, Prof. Dr. Gülden Köksal, Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Prof. Dr. Kezban Bayramlar, Prof. Dr. Mine Yurttagül, Prof. Dr Ayla Yava ve Doç. Dr. Tülay Ortabağ obezite hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

Obezite Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Prof. Dr. Gülden Köksal, obezite tedavisinde diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri gibi seçenekler olduğunu belirterek, tedavide diyet ve egzersizin büyük rolü olduğunu da sözlerine ekledi. Gülden Köksal, “Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi almalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır diye tavsiyelerde bulundu”.

Çağımızın Hastalığı Obezite Konferansı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.